Topigs Norsvin otwiera ośrodek badawczy Delta Canada

W dniu 27 czerwca dokonano oficjalnego otwarcia nowego ośrodka badawczego Topigs Norsvin – Delta Canada. W uroczystości wzięło udział 1000 klientów i zaproszonych gości. Delta Canada jest ważnym etapem w dalszym rozwoju Topigs Norsvin jako globalnego dostawcy genetyki. Dzięki nowemu ośrodkowi badawczemu klienci w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, ale także w innych częściach świata, uzyskają łatwiejszy i szybszy dostęp do najnowszych osiągnięć w dziedzinie genetyki trzody chlewnej. Pierwsze knury zostaną wysłane z Delta Canada już pod koniec bieżącego roku.

Jak podkreśla Hans Olijslagers, Dyrektor Technologiczny w Topigs Norsvin: „Delta Canada znacząco zwiększy postęp genetyczny naszej linii Z oraz TN Tempo. Ośrodek stanowi element długofalowej strategii hodowlanej Topigs Norsvin i w dużym stopniu przyczyni się do osiągnięcia celu, jakim jest podwojenie tempa postępu genetycznego w najbliższym czasie”.

Nowy ośrodek badawczy jest położony niedaleko Woodlands w kanadyjskiej prowincji Manitoba. Został zbudowany na bazie najnowszych technologii, aby zapewnić maksymalny dobrostan zwierząt, najwyższy poziom bezpieczeństwa biologicznego oraz minimalny wpływ na środowisko. Lokalizacja jest odizolowana od obszarów produkcji trzody chlewnej, a jednocześnie znajduje się blisko międzynarodowego portu lotniczego Winnipeg Richardson, umożliwiając eksport knurów o wysokim statusie zdrowotnym i nasienia o najwyższej wartości genetycznej do naszych klientów. Całkowita wartość inwestycji wyniosła 10 mln euro (15 mln dolarów kanadyjskich).

Delta Canada dysponuje infrastrukturą dla 2600 sztuk trzody. Co roku badaniom poddawanych będzie 7500 knurków zarodowych z linii ojcowskiej TN Tempo i linii matecznej Z-line. Delta Canada – podobnie jak ośrodek Delta w Norwegii – jest wyposażona w stacje karmienia w technologii IFIR do rejestracji indywidualnego poboru paszy oraz urządzenia do tomografii komputerowej. Sprzęt umożliwia jeszcze szybsze i bardziej precyzyjne ulepszanie składu tusz, wytrzymałości zwierząt oraz jakości mięsa.

Udostępnij ten post: