Topigs Norsvin jest najbardziej innowacyjną firmą w branży genetyki trzody chlewnej na świecie. Dzięki innowacyjnej technologii hodowlanej przyspieszamy tempo postępu genetycznego, aby uzyskać wysoką jakość wieprzowiny i wartość dodaną dla naszych klientów.
Oto kilka przykładów:
Technologia TK
W naszych ośrodkach hodowlanych Delta w Norwegii i Kanadzie co roku poddajemy testom i badaniu tomograficznemu 10 000 knurów, aby szybciej i precyzyjniej optymalizować skład tuszy, odporność zwierząt i jakość mięsa.
Protokół ważenia prosiąt
Od 2001 roku wykonaliśmy indywidualne pomiary masy u ponad 12 milionów nowo narodzonych prosiąt. Dzięki temu uzyskaliśmy znaczący postęp genetyczny pod względem żywotności prosiąt i troskliwości macierzyńskiej.
Badania jakości mięsa
Wykorzystujemy degustacyjne panele konsumenckie do gromadzenia danych o jakości i smaku wieprzowiny. W połączeniu z danymi rzeźnymi informacje te są wykorzystywane do poprawy jakości mięsa i dostarczania rozwiązań genetycznych umożliwiających eliminowanie wyzwań, przed którymi stoją ubojnie, przetwórcy i sprzedawcy detaliczni.
Indywidualne stacje żywienia
750 stacji żywienia na całym świecie rejestruje indywidualny pobór paszy u ponad 30 000 świń rocznie. Na tej podstawie można sprawniej zwiększać efektywność wykorzystania paszy.
Pośrednie efekty genetyczne
Wyniki produkcyjne są pochodną genetyki i wpływu środowiska. Selekcja świń, które mają pozytywny wpływ na inne osobniki w hodowli, zwiększa dzienne przyrosty masy i pozwala uzyskać korzystne zachowania społeczne. Jest to doskonały przykład zrównoważonej hodowli, która łączy ekonomię z dobrostanem zwierząt.