Autor: Romy Helmons-Hendricks, globalna specjalistka ds. żywienia
Stres cieplny stanowi wyzwanie dla loch, szczególnie w okresie laktacji, ponieważ może znacząco ograniczyć pobór paszy. Prowadzi to do niedoboru składników odżywczych, co negatywnie wpływa na produkcję mleka i późniejszą wydajność reprodukcyjną. Można jednak temu zaradzić, wdrażając strategie zapewniające pokrycie codziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze.
Romy Helmons-Hendricks pracuje jako globalna specjalistka ds. żywienia w Topigs Norsvin od 2021 roku. Ukończyła studia magisterskie z nauk o zwierzętach na Uniwersytecie w Wageningen. Jej zadaniem jest zapewnianie wsparcia technicznego w zakresie żywienia w krajach nordyckich i bałtyckich, Wielkiej Brytanii, Francji i Republice Południowej Afryki. Współpracuje także przy tworzeniu różnorodnych materiałów technicznych, takich jak poradniki żywieniowe.
Składniki odżywcze i laktacja
Do czego prowadzi niedobór składników odżywczych w okresie laktacji?

W przypadku niedoboru składników odżywczych, wynikającego z ograniczonego poboru paszy, locha mobilizuje rezerwy własnego organizmu, aby utrzymać produkcję mleka. To z kolei negatywnie wpływa na rozwój oocytów, prowadząc do mniejszych miotów w kolejnym cyklu. Dlatego też w okresie laktacji zaleca się podjęcie dwóch kroków: 1) pokrycie dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze i 2) minimalizację nadmiernej utraty masy ciała. Działania te pozytywnie wpłyną na jakość oocytów i liczebność miotu.
Strategie żywieniowe
Jakie strategie żywieniowe wspierają pobór paszy?
Zalecam stosowanie diety przejściowej oraz laktacyjnej, aby wspomóc pobieranie paszy w okresie laktacji. Dieta przejściowa stanowi pomost między dietą ciążową o niższej zawartości energii i białka a dietą laktacyjną o wyższej zawartości energii i białka, której celem jest zwiększona produkcja mleka. Wyższa zawartość włókna w diecie przejściowej pomaga także zapobiegać zaparciom w okresie okołoporodowym. Kolejnym kluczowym aspektem jest uwzględnienie 10–25% spadku spożycia paszy, który może wystąpić latem. Należy zatem zwiększyć gęstość składników odżywczych w diecie laktacyjnej w stosunku do spodziewanego spadku spożycia paszy. Można również rozważyć stosowanie dodatków paszowych, takich jak przeciwutleniacze, enzymy i substancje wiążące toksyny, które mogą poprawić pobór paszy.
Zarządzanie żywieniem i higiena paszy
Jak odpowiednie zarządzanie żywieniem może poprawić pobór paszy?
Moje obserwacje wskazują, że karmienie co najmniej 3–4 razy dziennie w mniejszych porcjach na pozytywny wpływ na dzienne spożycie paszy. Należy unikać karmienia, gdy jest gorąco. Zamiast tego warto przesunąć pory karmienia na wczesny poranek, późne popołudnie lub noc. Ponadto stopniowe zwiększanie spożycia paszy w pierwszych 6–8 dniach laktacji korzystnie wpływa na jej całkowity pobór w tym okresie. Na koniec należy zadbać o to, aby świnie miały zawsze nieograniczony dostęp do świeżej, chłodnej i czystej wody.
Jak prawidłowa higiena paszy wpływa na jej pobór?
Uważam, że prawidłowa higiena paszy ma kluczowe znaczenie dla jej poboru. Zepsuta lub mająca nieprzyjemny smak pasza może nie być przyjmowana przez lochy. Należy zatem regularnie sprawdzać koryta z paszą mokrą. Powinno się zawsze zaczynać od wyczyszczenia koryta i usunięcia starej paszy, zwłaszcza latem. Nie należy również zapominać o czyszczeniu silosów przynajmniej dwa razy w roku.
Dodatkowe wskazówki
Czy ma Pani jakieś dodatkowe wskazówki?

Tak, mam. Zespół Global Nutrition and Female Reproduction Services opracował broszurę zatytułowaną „Strategie maksymalizacji poboru paszy u loch karmiących w warunkach stresu cieplnego”. Aby uzyskać do niej dostęp, należy zeskanować ten kod QR.