O nas

Najbardziej innowacyjna na świecie firma zajmująca się genetyką trzody chlewnej

Topigs Norsvin słynie ze swojego innowacyjnego podejścia do wdrażania nowych technologii i koncentracji na ekonomicznych aspektach produkcji trzody chlewnej. Skupienie się na innowacyjnej hodowli oznacza, że ​​każdy rok przynosi postęp genetyczny, który tworzy wartości dodane i nowe możliwości dla naszych partnerów.
Nasza genetyka opiera się na dwóch głównych filarach: trwałość i wydajność. Słowa kluczowe to zrównoważona hodowla i całkowita wydajność pasz.

Topigs Norsvin jest własnością farmerów, a filozofią firmy jest nie wypłacanie dywidend ale przekazywanie ich w postaci postępu genetycznego. Oznacza to, że generujemy maksymalną wartość dodaną dla naszych klientów.

Topigs Norsvin zapewnia najwyższy poziom obsługi i wsparcia. Zespoły lokalnych i globalnych specjalistów wspierają, doradzają i pomagają naszym partnerom. Taki sposób pracy umożliwia producentom wykorzystanie pełnego potencjału genetyki Topigs Norsvin.

Dzięki lokalnemu modelowi działalności znamy indywidualne potrzeby i warunki działania naszych klientów. To sprawia, że ​​Topigs Norsvin jest naturalnym pierwszym wyborem dla długoterminowych partnerstw w branży hodowli trzody chlewnej. Jesteśmy dumni z tego, że współpracując z naszymi partnerami poszukujemy dla nich najlepszych rozwiązań i w ten sposób wspieramy ich biznesowy rozwój.

Kamienie milowe innowacyjn ości

2018

Delta Canada

Otwarcie tego centralnego ośrodka testowego w Kanadzie, wyposażonego w technologię skanowania IFIR i CT, dodatkowo przyspiesza postęp genetyczny. Delta Canada jest dwa razy większym obiektem niż Delta w Norwegii.
2018
2012

Selekcja genomowa

W naszym programie hodowlanym wdrożyliśmy selekcję genomową, wykorzystującą informacje DNA do obliczenia zależności genetycznych między zwierzętami. Selekcja genomowa zapewnia znacznie wyższą dokładność szacunkowych wartości hodowlanych, co przyczynia się do wzrostu postępu genetycznego. Umożliwia także hodowlę pod kątem nowych, trudnych do uzyskania cech, takich jak odporność na choroby.
2012
2009

Zapach płciowy knura

Topigs Norsvin rozpoczyna selekcjonowanie zwierząt w kierunku eliminacji zapachu płciowego. Byliśmy pierwszą firmą, która skutecznie zmierzyła się z tym zadaniem, używając kombinacji informacji DNA, testów powonienia oraz laboratoryjnych analiz tkanki tłuszczowej.
2009
2008

Technologia skanowania Delta i CT

W Norwegii rozpoczął działalność centralny ośrodek testowania knurów Delta. Jednym z innowacyjnych rozwiązań Delty jest badanie wszystkich testowanych knurów za pomocą tomografii komputerowej. Technologia ta pozwala na niezwykłą precyzję fenotypowania pod kątem wybranych cech jakości tuszy oraz badanie i selekcjonowanie nowych cech.
2008
2006

Ocena jakości mięsa metodą NIRS

Do oceny jakości mięsa wprowadzono metodę spektrofotometrii w bliskiej podczerwieni (NIRS), która zapewnia większą dokładność badania zawartości tłuszczu śródmięśniowego (IMF). Metoda ta pozwala również na pomiar nowych cech, takich jak jakość tkanki tłuszczowej czy skład kwasów tłuszczowych.
2006
2001

Hodowla mająca na celu wyższą przeżywalność prosiąt

W ramach unikalnego protokołu wszystkie prosięta są indywidualnie ważone przy urodzeniu i/lub w wieku 21 dni. Rejestrowane są istotne dane, takie jak liczba sutków, lochy zastępcze, daty i przyczyny upadków poszczególnych prosiąt. Protokół ten stanowi element jedynego w swoim rodzaju programu selekcji pod kątem masy urodzeniowej, zdolności matecznych, mleczności, jakości sutków oraz witalności prosiąt.
2001
1994

Dane dotyczące produkcji komercyjnej

Rozpoczęcie programu CCPS (Combined Crossbred and Purebred Selection), dzięki któremu dane dotyczące wydajności krzyżówek w produkcji komercyjnej wykorzystywane są do prognozowania wartości hodowlanych świń czystorasowych w stadach zarodowych. Rezultatem są wytrzymałe świnie o podwyższonej odporności na choroby, które lepiej sprawdzają się w wymagających warunkach.
1994