Zrównoważona hodowla a odporność świń

Autor: Imke Leemans, globalna specjalistka ds. genetyki
Zrównoważona hodowla od dziesięcioleci stanowi fundament programu hodowlanego Topigs Norsvin i pozostanie nim przez kolejne dekady. Genetyka to potężne narzędzie wspierające zrównoważony i dochodowy łańcuch wartości w produkcji wieprzowiny, umożliwiające wprowadzanie drobnych udoskonaleń, które kumulują się z pokolenia na pokolenie, przynosząc wymierne efekty. Zrównoważone podejście Topigs Norsvin do hodowli jest stosowane we wszystkich liniach matecznych oraz liniach knurów terminalnych.
Imke Leemans pełni funkcję globalnej specjalistki ds. genetyki (Global Genetic Specialist) w firmie Topigs Norsvin od 2021 roku. Uzyskała tytuł magistra nauk o zwierzętach na Uniwersytecie w Wageningen. W ramach swoich obowiązków zapewnia wsparcie genetyczne dla Niemiec, Szwajcarii oraz czterech ferm knurów zlokalizowanych w Holandii. Bierze również udział w różnych projektach związanych z odpornością zwierząt.

W skrócie, jakie są najważniejsze korzyści zrównoważonej hodowli?
Korzyści płynące ze zrównoważonej hodowli
W mojej ocenie zrównoważona hodowla pomaga klientom zwiększać zyski, poprawia dobrostan świń oraz zmniejsza zużycie zasobów naszej planety poprzez ciągłe zwiększanie efektywności.
Zrównoważona hodowla oparta na danych
Współczesna hodowla opiera się przede wszystkim na danych. Dlatego właśnie Topigs Norsvin gromadzi obszerne zbiory danych w swoich fermach hodowlanych. Na przykład prosięta urodzone w fermach zarodowych są ważone zaraz po urodzeniu w ramach naszego protokołu ważenia prosiąt. Masa urodzeniowa i jej zmienność w obrębie miotu to kluczowe czynniki wpływające na późniejszą wydajność i odporność zwierząt. Rejestrujemy również przeżywalność i przesadzanie prosiąt, jak również inne istotne czynniki. Pozwala nam to ocenić zdolności matczyne loch i witalność prosiąt, a informacje te uwzględniamy bezpośrednio w naszych celach hodowlanych. Dzięki tym danym możemy produkować prosięta, które już po urodzeniu są odporne i wyrównane oraz mają dobre warunki, by stać się pełnowartościowymi tucznikami przy uboju.
W jaki sposób zrównoważona hodowla poprawiła przeżywalność prosiąt?
Wyższa przeżywalności prosiąt
Ta historia rozpoczęła się 25 lat temu, kiedy firma Topigs Norsvin włączyła przeżywalność okołoporodową oraz przedodsadzeniową do swojego programu hodowlanego. Uważamy ponadto, że każde urodzone prosię powinno przeżyć do momentu odsadzenia. Dlatego też, w miarę wzrostu liczebności miotu, dbaliśmy o to, by zwiększała się także liczba sutków, aby lochy mogły wykarmić wszystkie swoje prosięta.
Czy zrównoważona hodowla obejmuje cały cykl życia?
Odporne tuczniki
Nawet doskonały początek wyścigu nie ma znaczenia, jeśli nie można go ukończyć. Dlatego nasze działania hodowlane obejmują również fazę tuczu. Selekcjonujemy zwierzęta pod kątem zwiększonej odporności zarówno w warunkach wysokiego, jak i konwencjonalnego statusu zdrowotnego, poprzez cechy takie jak przeżywalność w okresie odchowu i tuczu. W warunkach zagrożenia chorobą dodatkowo selekcjonujemy pod kątem odporności na PRRS. Minimalizujemy straty, koncentrując się na cechach związanych z mocną budową ciała i jakością nóg, zdrowymi stawami (poprzez ograniczanie występowania osteochondrozy, stwierdzanej w tomografii komputerowej) oraz eliminacji wad wrodzonych w ramach naszego programu hodowlanego.
Na koniec, czy może Pani podać przykład, jak zrównoważona hodowla wpłynęła na udoskonalenie konkretnej linii Topigs Norsvin?
Moim zdaniem locha TN70 jest świetnym przykładem zrównoważonej hodowli (patrz Rysunek). W ciągu ostatnich pięciu lat zaobserwowaliśmy poprawę wskaźnika przeżywalności do odsadzenia o 0,8%. Ponadto, liczba sutków na lochę wzrosła wraz ze wzrostem liczebności miotów – w rzeczywistości liczba sutków zwiększyła się bardziej niż liczba żywo urodzonych prosiąt – co ma pozytywny wpływ na dobrostan zwierząt, ponieważ locha może z powodzeniem wykarmić wszystkie swoje prosięta.
