Wskaźnik wytrzymałości – nowe narzędzie dla producentów trzody

Wskaźnik wytrzymałości (Topigs Norsvin Robustness Index) jest nowym narzędziem, które wspiera hodowców trzody chlewnej w wyborze optymalnego materiału genetycznego. Mocne zwierzęta stanowią element przyjętej w Topigs Norsvin filozofii „zrównoważonej hodowli”.

ZRÓWNOWAŻONA HODOWLA

„Konsekwentnie zmierzamy do hodowli zrównoważonej” – podkreśla Toon Weerts, dyrektor programu hodowlanego w Topigs Norsvin, odpowiadający za program hodowli realizowany na obszarze Europy Północno-Zachodniej i Środkowej. Toon Weerts zajmuje się hodowlą trzody chlewnej już od 38 lat. „Na całym świecie obserwujemy rosnący popyt na wytrzymałe zwierzęta. Przykładowo, podmioty zewnętrzne wskazują na konieczność obniżenia śmiertelności prosiąt. Cel ten łatwiej jest osiągnąć, kładąc w produkcji trzody nacisk na wytrzymałość zwierząt, a nie tylko na maksymalną liczebność miotów. Z tego względu kompleksowo analizujemy poszczególne elementy wartości hodowlanej, które przyczyniają się do uzyskiwania bardziej wytrzymałych osobników.

DOBROSTAN

Producenci trzody chlewnej kładą nacisk na silne zwierzęta o wysokiej wartości produkcyjnej. Niejednokrotnie te dwie cechy rywalizują ze sobą o priorytet w predyspozycji genetycznej. Jednocześnie podmioty takie jak organizacje pozarządowe, rządy oraz obywatele oczekują, aby więcej uwagi poświęcano zagadnieniu dobrostanu zwierząt. Jednym ze sposobów rozwiązania tej kwestii jest priorytetowe podejście do wytrzymałości zwierząt.

Dlatego właśnie wytrzymałość zajmuje centralne miejsce wśród celów hodowlanych Topigs Norsvin w produkcji trzody chlewnej. Oprócz prawidłowego wzrostu, produktywności i wydajności istotną rolę odgrywa także genetyczna predyspozycja zwierząt do uwarunkowań hodowlanych. Czynniki determinujące dobrostan zwierząt obejmują również warunki w pomieszczeniach inwentarskich, opiekę hodowcy oraz zdrowotność, siłę i wytrzymałość zwierząt.

PIĄTY ELEMENT

Wskaźnik wytrzymałości (Robustness Index) zostanie zintegrowany ze wskaźnikiem produkcyjnym (Topigs Production Index, TPI), który jest aktualnie wykorzystywany przez producentów trzody chlewnej do selekcji optymalnego materiału genetycznego. Oprócz czterech dotychczasowych elementów wskaźnika TPI (wzrostu, konwersji paszy, grubości boczku i grubości mięśni) wprowadzono dodatkowy, piąty element.

Wskaźnik wytrzymałości zastosowano pod raz pierwszy w Niemczech, ponieważ kraj ten plasuje się w czołówce pod względem stosowania automatycznej identyfikacji zwierząt na linii ubojowej. Topigs Norsvin wykorzystuje również wskaźnik wytrzymałości we wskaźniku selekcji (Topigs Selection Index, TSI). Wskaźnik ten jest uwzględniany w programach hodowlanych w stadach zarodowych i namnażających. „Dzięki temu wyróżniamy się w branży jakością materiału zarodowego, który umożliwia uzyskiwanie wytrzymałych zwierząt. Ze względu na coraz większy popyt na rynku jesteśmy przekonani, że właśnie w tym kierunku zmierza branża produkcji trzody chlewnej na całym świecie”.

WSKAŹNIK

Wskaźnik wytrzymałości opiera się na sześciu cechach, które są częściowo determinowane genetycznie:

  • Jakość nóg
    Mocne kończyny o prawidłowej budowie i rozstawieniu ułatwiają świniom swobodne poruszanie się. Ograniczają także liczbę schorzeń i uszkodzeń kończyn, co jest korzystne z ekonomicznego punktu widzenia.
  • Wady prosiąt
    Cecha ta obejmuje wady wrodzone, takie jak przepuklina pępkowa.
  • Nieprawidłowości przy ubojuNieprawidłowości stwierdzane w ubojni, takie jak zapalenie i inne schorzenia płuc, choroby wątroby lub wady kości, można powiązać z genetyką. Mogą być wykrywane przy automatycznej indywidualnej rejestracji zwierząt w linii ubojowej.
  • Witalność
    Jaka jest rzeczywista przeżywalność wśród żywo urodzonych prosiąt?
  • OdpornośćSzczególną uwagę zwraca się na odporność na wirusa PRRS.
  • Śmiertelność od odsadzenia do końca tuczuW Topigs Norsvin opracowano specjalny protokół do obiektywnej oceny strat zwierząt w okresie od odsadzenia do uboju.

Udostępnij ten post: