5 kluczowych elementów bezpieczeństwa biologicznego

 

Mitch Christensen jest dyrektorem ds. weterynarii i kieruje zespołem Topigs Norsvin Global Veterinary Services. Zespół ten jest odpowiedzialny za budowanie programu bezpieczeństwa biologicznego naszych ferm zarodowych, namnożeniowych oraz centrów unasieniania loch.

Bezpieczeństwo biologiczne ma kluczowe znaczenie dla powodzenia każdej fermy trzody chlewnej.

Kluczowe elementy bioasekuracji według Mitcha:

  1. Stwórz kulturę bezpieczeństwa biologicznego i sposób myślenia pracowników fermy. Bezpieczeństwo biologiczne musi być nr 1, a regularne przypominanie o tym pomoże. Uczyń rutyną przeglądanie tematów dotyczących bezpieczeństwa biologicznego i zapewnij szkolenia bioasekuracyjne. Pomóż personelowi gospodarstwa zrozumieć znaczenie tego, omawiając wpływ przestrzegania zasad bioasekuracji, odnosząc się nie tylko do produktywności, ale także do finansów.
  2. Pamiętaj o zewnętrznych zagrożeniach, które wpływają na gospodarstwo, takie jak transport czy zaopatrzenie w paszę. Regularne oceny bezpieczeństwa biologicznego firm transportowych oraz dostawcy pasz powinny być uwzględnione w twoim programie bezpieczeństwa biologicznego.
  3. Dokonaj inwestycji, które ułatwią przestrzeganie procedur bezpieczeństwa biologicznego przy wejściu. Na przykład stwórz wejście na fermę z solidną ławką, tworząc wyraźną linię oddzielającą strefę czystą od brudnej. Pamiętaj, aby ułatwić pracownikom wieszanie płaszczy, sięganie po buty jednocześnie pozostawiając odpowiednio dużo miejsca do siedzenia. Utrzymuj prysznice w czystości i zapewnij swoim pracownikom mydło i szampon, których lubią używać.
  4. Regularnie sprawdzaj i ulepszaj swój program bioasekuracji. Zaplanuj co roku ukierunkowany i kompleksowy audyt bioasekuracyjny gospodarstwa.
  5. Wbuduj w swój program bioasekuracyjny jak najwięcej zabezpieczeń na wypadek, gdyby w którymś momencie coś poszło nie tak . Na przykład wszelkiego rodzaju przedmioty z dostaw które musisz wprowadzić na fermę – wyjmij je z opakowania zewnętrznego. Następnie przechowuj produkt przez pewien czas w suchym, ciepłym pomieszczeniu wejściowym pod lampą uv. Na końcu przetrzyj produkt chusteczkami dezynfekującymi przed wprowadzeniem ich na fermę. Utworzyłeś właśnie trzy warstwy ochrony na wypadek, gdyby pudełko w którym dostarczono produkt było skażone.

Udostępnij ten post:

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email