Topigs Norsvin świętuje 100 lat postępu genetycznego – jakość tuszy

Topigs Norsvin świętuje 100 lat postępu. Jakość mięsa i tuszy zawsze była i jest dla nas kluczowym tematem. Wielkim kamieniem milowym w ocenie jakości tusz i mięsa było to, że Topigs Norsvin jako pierwsza i jedyna firma zajmująca się genetyką, zastosowała technologię tomografii komputerowej (CT) na dużą skalę. Wprowadzenie skanowania CT to ważny krok w programie hodowlanym Topigs Norsvin, to nowy sposób pomiaru jakości tuszy i mięsa.

Najnowszą innowacją Topigs Norsvin jest selekcja głównych wyrębów na podstawie danych skaningowych CT. Oznacza to, że wartość tuszy można zwiększyć wpływając na i podnosząc uzysk najcenniejszych wyrębów. Zwiększa to wartość zintegrowanego łańcucha produkcji wieprzowiny. Zwłaszcza gdy wartość tuszy opiera się na wartości produktów takich jak łopatka, schab, boczek i szynka. Dzięki tak szerokiemu, a jednocześnie innowacyjnemu zastosowaniu technologii CT, Topigs Norsvin robi duży krok naprzód. Ustanawiając tym samym nowy złoty standard dla genetycznej poprawy wartości tusz.

Kliknij tutaj aby przejść do filmu na temat selekcji głównych wyrębów na vimeo.

Udostępnij ten post: