Wskazówki Granta dotyczące załadunku i transportu zwierząt

 

Grant Walling jest szefem Topigs Norsvin Meat Group. Wraz z zespołem czuwa on nad potencjałem genetycznym od momentu uboju, przez przetwarzanie, pakowanie, sprzedaż detaliczną, aż do ostatecznej konsumpcji naszych produktów. Stres podczas załadunku i transportu może prowadzić do złej jakości wieprzowiny i strat ekonomicznych. Obniża on również poziom dobrostanu zwierząt. Dlatego sposób traktowania zwierząt podczas transportu jest bardzo ważnym elementem w produkcji wysokiej jakości wieprzowiny.

Wskazówki dotyczące załadunku i transportu:

  1. Do przepędzania zwierząt używaj desek i wioseł. Zrezygnuj z poganiaczy elektrycznych – te powodują większy stres. Osoby obecne przy załadunku powinny mieć ciemne stroje.
  2. Postaraj się, aby zwierzęta pędzone były w prostych korytarzach o pełnych bokach lub o łagodnym zakrzywieniu. W przypadku ostrych zakrętów lub przejścia z ciemności do światła i odwrotnie, świnie będą naturalnie ostrożne co utrudni załadunek.
  3. Nie mieszaj zwierząt podczas załadunku na ciężarówkę. Zwierzęta powinny być wcześniej posegregowane wg planów załadunkowych uwzględniających powierzchnie i rozkład przegród na samochodzie.
  4. Unikaj stromych ramp, które mogą sprawiać świniom trudności w wejściu jak i zejściu. Idealnie rampy nie powinny przekraczać 20 stopni nachylenia.
  5. Czas transportu powinien być jak najlepiej zaplanowany i zgodny z wymaganiami transportowymi. Należy w nim uwzględnić czas na załadunek i rozładunek aby nie trwały one zbyt długo. Planując trasę unikaj dróg na których prowadzone są remonty.

Udostępnij ten post: